Warning: fopen(/data/web/pre-zivot.sk/web/reset/_opti_temp/201909152240-7e6718a4176d3c5a99c33c0d583e29fa.opt) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /nfsmnt/hosting1_1/c/8/c8e9d877-d84e-4b98-85eb-ef74d40dc404/pre-zivot.sk/web/reset/reset_module_tree_opti.php on line 83

Warning: flock() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /nfsmnt/hosting1_1/c/8/c8e9d877-d84e-4b98-85eb-ef74d40dc404/pre-zivot.sk/web/reset/reset_module_tree_opti.php on line 84

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /nfsmnt/hosting1_1/c/8/c8e9d877-d84e-4b98-85eb-ef74d40dc404/pre-zivot.sk/web/reset/reset_module_tree_opti.php on line 88

Warning: fopen(/data/web/pre-zivot.sk/web/reset/_opti_temp/201909152240-d54c76aff783915cbf77c7553370ae25.opt) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /nfsmnt/hosting1_1/c/8/c8e9d877-d84e-4b98-85eb-ef74d40dc404/pre-zivot.sk/web/reset/reset_module_tree_opti.php on line 83

Warning: flock() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /nfsmnt/hosting1_1/c/8/c8e9d877-d84e-4b98-85eb-ef74d40dc404/pre-zivot.sk/web/reset/reset_module_tree_opti.php on line 84

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /nfsmnt/hosting1_1/c/8/c8e9d877-d84e-4b98-85eb-ef74d40dc404/pre-zivot.sk/web/reset/reset_module_tree_opti.php on line 88
Jednoduchý trik na zvýšenie citlivosti na inzulín a odštartovanie spaľovania tukov / Časopis - www.PROTEIN4YOU.sk - Protein Eshop Fitness
Pure BCAA Instant 500g + darčekWPC Protein PlusArašidové maslo 100%Hydro Whey Zero + darčekTribulus MaximusPoštovné 1€ pri nákupe od 20€
Pure BCAA Instant 500g + darček
WPC Protein Plus
Arašidové maslo 100%
Hydro Whey Zero + darček
Tribulus Maximus
Poštovné 1€ pri nákupe od 20€

Jednoduchý trik na zvýšenie citlivosti na inzulín a odštartovanie spaľovania tukov

Jednoduchý trik na zvýšenie citlivosti na inzulín a odštartovanie spaľovania tukov
dátum publikovania: 28.07.2015
Kategória: výživa

Ak uvažuješ nad tým, ako spáliť tuky, citlivosť na inzulín je jeden z kľúčových faktorov úspechu. Čím je citlivosť na inzulín vyššia, tým sú tvoje šance na schudnutie vyššie. Na inzulínovú citlivosť vplýva veľa faktorov ako tréning, výživa, životný štýl... Bez citlivosti na inzulín nemôžeme byť zdraví ani štíhli.

Čo je to citlivosť na inzulín?

Citlivosť na inzulín má čo do činenia s tým, ako naše bunky na inzulín reagujú. Kto má telo citlivé na inzulín, tomu stačí menšie zvýšenie hladiny inzulínu v tele pre spracovanie sacharidov prijatých v strave. Ľudia ktorí trpia rezistenciou na inzulín (diabetici 2. typu), vyžadujú väčšiu dávku inzulínu na spracovanie prijatých sacharidov, pretože sú málo citliví na inzulín.
Dôležitá vec, ktorú je treba si uvedomiť je, že všetky jedlá stimulujú tvorbu inzulínu, ale nie v rovnakej miere. Tuky majú veľmi malý vplyv na inzulín, proteíny majú priemerný vplyv (okrem srvatkového proteínu, ktorý stimuluje tvorbu inzulínu viac ako biely cukor), no najväčší vplyv na tvorbu inzulínu majú sacharidy vo forme cukrov a škrobov.  

Čo spôsobuje zvýšený inzulín nášmu telu?

Veľké množstvo inzulínu, príliš často a po dlhú dobu vedie k priberaniu, obezite a rezistencii organizmu na inzulín, čo vedie až k cukrovke typu 2. Ak chceme chudnúť rýchlejšie, musíme pracovať na znižovaní inzulínovej rezistencie resp. zvyšovaní inzulínovej citlivosti. Samozrejme rovnako dôležité ja mať aj stabilnú hladinu cukru v krvi.

Čo hovorí veda?

Veda poukazuje na jeden jednoduchý a podceňovaný prvok stravy pre zníženie inzulínovej odozvy na jedlá s vysokým obsahom sacharidov a na chudnutie. Týmto prvkom je obyčajná kyselina octová. Výskum v štúdií (1) sa pokúša odborne vysvetliť prečo je tomu tak.
Prvá štúdia vplyvu kyseliny octovej sa datuje do roku 1988 (2), odvtedy sa  mnoho štúdií zameriavalo na štúdium hladiny cukru v krvi, hladiny inzulínu, ich závislosti a vplyvu na zdravie a chudnutie. Všetky tieto štúdie potvrdzujú pozitívny vplyv kyseliny octovej na náš organizmus. V roku 2009 japonská štúdia (3) poukazovala na vplyv už tak malého množstva ako 15ml octu denne na redukciu telesného tuku, BMI (body mass indexu) a obvodu pása. Ten istý tým v roku 2010 (4) v pokračujúcej štúdií tvrdí, že konzumácia octu zvyšuje energetický výdaj organizmu a to už z obyčajnej čajovej lyžičky, akú si bežne dávame na šalát. Iná štúdia v tom istom roku prichádza s výsledkami, kde  subjekty trpiace cukrovkou typu 2. konzumujúce ocot, významne obmedzili zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle (glykémia). Ďalšie štúdie (5-9) ukazujú že konzumácia octu má rovnako priaznivý vplyv aj na zdravých jedincov. Jedna štúdia dokonca tvrdí, že ocot má vplyv na pocit nasýtenia a pomáha tak zabraňovať prejedaniu (6,9-10).
Je úplne jedno v akej forme kyselinu octovú konzumujeme. Rovnako priaznivý vplyv ma v podobe dresingov na šalát alebo zaváraných uhoriek (11,12). Zníženie glykémie je v prípade konzumácie octu cca 20% (13).
 
Všetky štúdie spomínané v tomto článku poukazujú na výhody octu pri znižovaní hladiny cukru v krvi a teda inzulínovej odozvy a to medzi 20-30%, čo je porovnateľné s mnohými liekmi. Toto tvrdenie sa zdá byť pravdivé jak pre obéznych, tak pre diabetikov a zdravých ľudí.

Či už potrebuješ schudnúť, stabilizovať hladinu cukru alebo proste sa cítiť menej hladne, jednoduchým zaradením octu do svojho jedálnička spravíš užitočný krok k dosiahnutiu týchto svojich cieľov.



Referencie:
 
1) Hiromi Yamashita (2015): Biological Function of Acetic Acid- Improvement of Obesity and Glucose Tolerance by Acetic Acid in Type 2 Diabetic Rats, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, DOI:10.1080/10408398.2015.1045966
 
2) Ebihara K, Nakajima A. Effect of acetic acid and vinegar on blood glucose and insulin responses to orally administered sucrose and starch. Agric Biol Chem. 1988;52:1311–1312
 
3) Kondo et al, Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects, Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug;73(8):1837-43. Epub 2009 Aug 7
 
4) Hattori M et al,  A single oral administration of acetic acid increased energy expenditure in C57BL/6J mice Biosci Biotechnol Biochem. 2010;74(10):2158-9. Epub 2010 Oct 7
 
5). Brighenti F, Castellani G, Benini L, et al. Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1995;49:242–247.
 
6) Liljeberg H, Bjorck I. Delayed gastric emptying rate may explain improved glycemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. Eur J Clin Nutr. 1998;64:886–893.
 
7) Johnston CS, Buller AJ. Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia. J Am Diet Assoc. 2005;105:1939–1942.
 
8) Leeman M, Ostman E, Bjorck I. Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005;59:1266–1271.
 
9) Ostman E, Granfeldt Y, Persson L, Bjorck I. Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005;59:983–988
 
10) Hunt JN, Knox MT, The slowing of gastric emptying by nine acids, J Physiol. 1969 Mar;201(1):161-79
 
11) Sugiyama M, Tang AC, Wakaki Y, Koyama W. Glycemic index of single and mixed meal foods among common Japanese foods with white rice as a reference food. Eur J Clin Nutr. 2003;57:743–752.
 
12) Ostman EM, Liljeberg Elmstahl HG, Bjorck IM. Inconsistency between glycemic and insulinemic responses to regular and fermented milk products. Am J Clin Nutr. 2001;74:96–100.
 
13. Johnston CS1, Steplewska I, Long CA, Harris LN, Ryals RH Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Ann Nutr Metab. 2010;56(1):74-9. doi: 10.1159/000272133.
 
  
autor článku: www.protein4you.sk


Najnovšie články časopisu:

Návod, ako nastaviť Facebook prieskumníka

29.10.2017
Vážení fanúšikovia nášho portálu Protein4you.sk. V prvom rade by sme vám radi poďakovali za vašu priazeň, veľmi si toho vážime a úprimne nás to teší. Určite sa vám doniesla informácia o zavedení funkcie Prieskumník na stránkach Facebooku, ktorá nám oddeľuje novinky od našich priateľov a novinky od našich obľúbených stránok. Táto inovácia bola zavedená len v určitých k ...

LAZAR ANGELOV: Dbaj na stravu, a takisto aj na tréning!

15.09.2017
Lazar Angelov. Kulturista a najobdivovanejší model zo sveta fitness, ktorého ani nie je treba predstavovať. Povedzme si ale niečo viac o jeho živote, stravovacích plánoch a samotných tréningoch. Lazar pochádza z Bulharska, narodil sa v Sofii v roku 1984. Jeho detské a dospievajúce kroky sú späté s basketbalom, v ktorom dosahoval nemalé úspechy. Ako 18 r ...

Spestrite si svoj zdravý jedálniček o prírodné orechové maslá

17.08.2017
Zbožňujete orechy? My áno, a preto sme pre vás spísali klady, ktoré v sebe ukrývajú: výborný zdroj vitamínov E, B, tiamínu a niacínuvlašské orechy prispievajú k zníženiu rizika srdcových chorôbužitočný zdroj bielkovín a vitamínov pre vegetariánovVedeli ste, že denná spotreba 85 gramov vlašských orechov - ak sa používajú namiesto nasýtených tukov ako súčasť nízkotučnej ...

Vždy začínaj tréning s prázdnou tyčou

07.10.2016
Niektorí z najmocnejších ľudí tejto planéty, začínajú svoje tréningy vždy s prázdnou tyčou. Tu je dôvod, prečo by si mal tiež. Čím dlhšie sa budeš venovať zahrievacej sérií pred pracovnou sériou, tým lepšie sa budeš cítiť počas pracovnej série. Odštartovanie tréningu s prázdnou tyčou ti veľa napovie, ako je tvoje telo práve pripravené na daný cvik. Toto ti umožní zistiť ako bud ...

Pyramídový tréning pre široké ramená

06.10.2016
Tréning, ktorý bude bolieť, napriek tomu ho budeš robiť znovu a znovu. Prečo? Pretože keď dvíhaš, tak si tak trochu šialený!   Áno, mať veľké ramená znamená schopnosť dvíhať adekvátne veľké váhy v tlakoch nad hlavu, ale tréningový objem a dĺžka záťaže svalu hrá taktiež dôležitú úlohu. Zaraď upažovanie s jednoručkami do svojho najbližšieho tréningu ramien a poď sa poz ...

Váš nákupný košík

Tovarov:
Cena spolu: 0 €
Výživové doplnky - ESHOP - Internetový obchod

ČASOPIS

PARTNERI

Máte záujem o reklamu na tomto mieste?
Nenašli ste svoje obľúbené Fitness zoznam? Skúste nové vyhľadávanie, alebo nám napíšte